Искам да купя Биткойн. Как да започна?

Преди да купите Биткойн (BITCOIN, BTC) или каквато и да е друга валута, ви трябва портфейл (wallet). Ако искате да държите Биткойн или други монети „при себе си“, т.е. да не търгувате с тях на дадена борса, изберете Софтуерен или Хардуерен портфейл от тук. Впоследствие от тези портфейли също може да зареждате пари към борсите.

Ние препоръчваме Софтуерните портфейли Exodus или Jaxx – доказани портфейли във времето с тяхната сигурност, разнообразие от валути, лесни за управление и работа с много операционни системи, както на компютър, така и на мобилни устройства. Ако се затруднявате с направата на портфейл – стъпките тук

Ако желаете Биткойн или други койни, които сте купили да бъдат на ваше разположение в дадена борса, следвайте стъпките по-надолу.

Как и откъде да си купите крипто валута с Дебитна/Кредитна карта? Важно – картата Ви трябва да има 3D верификация. Прави се от служител на банка или на банкомат. Зависи от условията на  Вашата банка.

Bitpandabitpanda – Лесен, удобен и сигурен начин. Без верификация може да купувате до 50 евро дневно. След верификация с паспорт, лимитът е до 10000 евро. Работи с Биткойн (Bitcoin – BTC), Етериум (Ethereum – ETH), Даш (Dash), Лайткойн(Litecoin – LTC) и Рипъл (Ripple – XRP). Може да купите валута и чрез Скрил (SKRILL) и Нетелър (NETELLER) портфейли. Трябва да имате 3D защита на картата. Лесни стъпки за покупка с дебитна карта четете тук.

Coinmamacoinmama – Най-лесният начин за покупка на биткойн и етериум с дебитна/кредитна карта след регистрация. След верификация с лична карта или шофьорска книжка, лимитът е до 10000 евро. Ограничението е че се купува само Биткойн (Bitcoin – BTC) и Етериум (Ethereum – ETH). Таксата 5%.

Coinbasecoinbase – Също бързи и сигурни. Предлага по-висок курс купува, което е в минус. Лимитът при покупка  с Карта е 750 евро седмично. Работи с Биткойн (Bitcoin – BTC), Етериум (Ethereum – ETH) и Лайткойн(Litecoin – LTC). Трябва да имате 3D защита на картата.

Cex.io –  Малко по-висок курс купува от Bitpanda, но по-евтин от Coinbase. Таксата при покупка е 0,20%, а когато депозирате ви удържат 3,5% от сумата. Cex.io е добро място и за търгуване на биткойн или игране с маржин, т.е. освен за покупка на биткойн с карта, може и да го изтъргувате за някоя от топ 10 монети. Към момента не приема нови регистрации.

ChangellyChangelly –  Страхотен инструмент за покупка на над 20 вида криптовалута. Освен голямото разнообразие за покупка, Changelly предлага и мигновена размяна на монети една за друга, тоест отпада ви местенето от борса на борса и плащането на много транзакции (Повечето борси предлагат размяна на монети само срещу курс биткойн или етериум). Има само една такса 0,5% и тя е повече от справедлива.

След покупката изпращате желаното количество Биткойн монети в Биткойн портфейл на борсата, която сте избрал.

Poloniexpoloniex – Базирана в САЩ борса. Работи с малко разнообразие от крипто валути. Такса за превод и теглене 0,25%. Има 169 Биткойн (Bitcoin – BTC) двойки за търговия. Към момента не приема нови регистрации.

Kucoinkucoin– Корейска борса. Работи с голямо разнообразие от крипто валути. Такса за превод и теглене 0%. Такса между валутите 0,1%. Има 89 Биткойн (Bitcoin – BTC) двойки за търговия. Борсата в момента набира голяма популярност и се сочи за много сигурна.

bitfinex

Bitfinex –  Борсата е със седалище Великобритания. Не работят с  голямо разнообразие от монети. Представя 32 BTC курса, спрямо други валути. Безтаксов депозит. Таксите при търговия са в размер на 0,2% . Имат собствена валута (BNB). Претърпя хакерска атака на 3ти Август 2016г и загуби 120000 Биткойн монети.

Binancebinance –  Добро разнообразие. Фокусирана е върху Китайския пазар и монетите му. Предлагат безтаксов депозит: 0,1% при търговия и около 1% при теглене от съответната монета. Представя 69 BTC курса, спрямо други валути.

HitBTChitbtc –  Английска борса с голямо разнообразие от криптовалута за търговия. Предлагат безтаксов депозит: 0,1% при търговия. При банков депозит, таксата е 5 евро, при депозит с криптовалута – без такса. Може да купувате/продавате срещу 210 BTC крипто двойки.

Krakenkraken –  Най-известната в Европа борса със седалище в САЩ. Малко разнообразие от монети, но голямо от валути. Предлага и маржин търговия за по-смелите. Таксите са 0,25%. Представя 19 BTC курса, спрямо други валути.

ЕtherDeltaetherdelta – Специализирана децентрализирана Борса за покупко-продажба на Етериум (Ethereum – ETH) токени с голямо разнообразие. Единствената им такса е за транзакции, в размер на 0.3%. Безтаксови депозити и тегления.

bittrex

Bittrex – Може би най-известната и сигурна борса от САЩ . Такси 0,25%.Представя 473 BTC курса, спрямо други валути. Към момента не приема нови регистрации.

 

За да търгувате на която и да е борса през мобилно приложение, трябва да си инсталирате Google Authenticator – линк за Android или iOs. Прави се с цел допълнителна сигурност на акаунта Ви. От личния Ви профил в борсата, може да зададете разрешения за достъп на повече от едно мобилно устройство.   

Важно: Верифицирайте акаунта си с документите, които се изискват. Няма как да търгувате, ако не го направите. Верификацията ще отнеме до 48 часа, в зависимост от заетостта на борсата

4 мнения за “Искам да купя Биткойн. Как да започна?”

    1. Копирате адреса на портфейла, който сте избрала и пращате към него съответната монета. Ако ще захранвате с биткойн, пращате към Jack биткойн адрес, ако Етериум – към Jack Етериум адрес и т.н.

  1. Здравейте,
    Поздравления за статията, но имам известни неясноти. Така първо създавам порфейл, после купувам биткойн от coinbase например, който изпращам на борса напр Kraken и там разменям биткойна за друг вид криптовалута и после за да изтегля пари от банкомат /ако имам печалба или се отказвам/ си правя карта в TenX например и тегля? А с този портфейл какво се случва?

  2. Според мен ползването на БГ борса за покупка на Биткойн също е добър вариант, дори и по-добър от някои от изложените в иначе добрата статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *