Видове Портфейли за Съхраняване на Криптовалута

За да притежавате Биткойн или друга криптовалута, трябва да имате портфейл (wallet). В портфейла съхранявате своите монети и своя private key, с който можеш да отключиш (подпишеш) транзакция. Портфейлът е инструмент и приложение, което използва твоя ключ (private key), за да подпише транзакция. След като тази транзакция стигне до блокчейн и се валидира, плащането минава. Важно: всички плащания са необратими. Не допускайте грешки.

Има различни разновидности Биткойн портфейли според това за каква цел са пригодени – има портфейли за различните операционни системи,  портфейли които са в борса (exchange), хардуерни портфейли (hardware wallet), хартиени портфейли (paper wallet), портфейл който вие запаметявате – „мозъчен портфейл“ (brain wallet).

Все повече търговци започват да приемат разплащане с криптовалути и е добре да се знае как се съхраняват и кой е подходящият вид портфейл за съответния случай.

Видове портфейли:

  • Софтуерен портфейл – за десктоп компютри и мобилни устройства с различни операционни системи. Рисковете са хакване на компютър или телефон и открадване на сумите. Добри портфейли са Jaxx и Exodus – напълно безплатни.

 

  • Хардуерен портфейл – най-често устройството е флашка с или без екран. Рисковете са изгубване или повреждане на устройството. Винаги може да направите бекъп за подсигуряване от гореспоменатите рискове. За съжаление хардуерните портфейли не са безплатни. Добри портфейли са Trezor (89€) , Ledger Nano (95€)  и KeepKey (129$)

 

  • Хартиен портфейл – записвате и/или разпечатвате своя ключ (private key) на лист хартия. Също така може да разпечатате и QR кода. Ето от тук може да си генерирате хартиен портфейл – правите хаотични движения с мишката или пишете букви и цифри до запълване на 100% и вашият уолет ще бъде готов. Рисковете са загубване на ценната хартийка.

 

  • Мозъчен портфейл – на този сайт избирате бутона Brain Wallet и си записвате ваша сигурна парола. Повтаряте паролата и ще бъде генериран вашият уолет.    Ето от този линк може да получите допълнителна информация и мнения на потребители, използващи дадения портфейл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *